Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нуланд по време на посещението си в Нигер не беше допусната да се срещне със задържания президент на страната Мохамед Базум, както и с ръководителя на Националния съвет за защита на отечеството, сформиран от участници в преврата, генерал Абдурахман Чиани.

 "Поискахме преди пристигането ни през деня да ни бъде дадена възможност да се срещнем с президента Базум, за да получим директно неговата гледна точка – говорихме с него по телефона, но не го видяхме – и това никога не беше изпълнено ... Също така не ни беше дадена възможност да се срещнем със самопровъзгласилия се президент Чиани“, заяви Нуланд по време на пресконференция.

По думите й, САЩ също са поискали да получат потвърждение, че Базум и семейството му са добре, но това искане също не е било удовлетворено.

По-рано Нуланд посети Нигер и проведе разговори с лидерите на бунтовниците, завзели властта и отстранили от власт президента на страната.

Нуланд проведе срещи с назначения началник-щаб на въоръжените сили на Нигер Муса Салау Барму и неговите трима най-близки сътрудници.

Според CNN заместник-държавният секретар на САЩ е провел двучасов диалог с военното командване на бунтовниците. Каналът нарича тези дискусии "изключително откровени и на моменти трудни“.

Сутринта на 26 юли президентската охрана на Нигер задържа президента Мохамед Базум в резиденцията му в столицата Ниамей. Президентската гвардия блокира достъпа до резиденцията на Базум и отхвърли искането на преговарящите да го освободят. Съобщава се, че бунтовниците принуждават президента да подпише оставката си, но той отказва. Работата на всички институции в Нигер беше спряна, границите на страната бяха затворени. Според съобщения в медиите причината за бунта е, че президентът на Нигер е повдигнал въпроса за уволнението на командващия президентската гвардия генерал Омар Чиани. В същото време Базум се обърна към САЩ за подкрепа на фона на отказа на пучистите да му върнат властта.