Лидерът на Социалистическата партия на Франция Оливие Фор обяви, че е готов да поеме задълженията на министър-председател на страната, предава телевизионният канал BFM TV.

По-рано през деняа Фор заяви, че лявата коалиция "Нов народен фронт“, която спечели парламентарните избори във Франция, ще представи своя кандидат за поста министър-председател до седмица.

"Всички, които са преди мен на поста, който заемам днес, са действали от чувство за дълг и в същото време от желание да служат на родината. Аз съм в същите условия, готов съм да приема този пост“, коментира той възможността да стане премиер на Франция.

В същото време Фор отбеляза, че решението за издигане на кандидат от левицата трябва да бъде съпътствано от диалог с политическите партньори в блока "Нов народен фронт“, тъй като коалицията може да функционира само с консенсус и демократичен диалог.

Френският премиер Габриел Атал подаде оставка в понеделник, ден след загубата на предсрочните парламентарни избори, но държавният глава Еманюел Макрон го помоли да продължи да изпълнява функциите си, без да уточнява крайна дата за мандата му.