Председателят на опозиционния СДСМ Венко Филипче предупреди, че след идването на власт в Скопие на ВМРО-ДПМНЕ отношенията с България се влошават – нещо, което не е от полза на националните интереси на Северна Македония, цитира думите му електронното издание "Локално“.

Според Филипче ВМРО-ДПМНЕ е дошла на власт след предизборната кампания, в която обещава " да работи интензивно за подобряване на преговорната позиция по отношение на т.нар. френско предложение“ за спора с България.

"Обещаха някаква мъдра политика и че ще постигнат по-добра позиция от тази, която постигнахме. Виждаме обаче само влошаване на отношенията със съседите и нито една стъпка в посока да се опитат да направят нещо, в контекста на това, което обещаха. Ако това е било част от стратегията им, не знам кое е разумното в такава политика. Смятам, че това правителство не е показало никакво намерение да продължи европейския път“, коментира лидерът на македонските социалдемократи, отговаряйки на журналистически въпроси.

За отношенията с България лидерът на СДСМ подчерта, че партията очаква в най-скоро време да продължат всички необходими стъпки, за да започнат преговорите с Европейския съюз.

"Задължение на правителството е да направи всичко. Виждаме само влошаване на отношенията с България и това не е в полза на националните ни интереси“, обобщи Филипче