Лидерът на германския Християндемократически съюз (ХДС) заяви в неделя, че неговата партия може да работи заедно с крайната десница от "Алтернатива за Германия“ на общинско ниво - което показва потенциална огромна промяна в германската политика, която веднага привлече остри критики от левицата, пише европейската редакция на Politico.

Партиите от германския политически мейнстрийм отдавна отхвърлят всякакво сътрудничество с крайнодясната, антимиграционна и отричаща климатичните промени Алтернатива за Германия (AfD, АзГ), която беше основана преди 10 години и през последните месеци се изкачи до втора позиция в националните проучвания.

За първи път в историята Мерц заяви в интервю в неделя вечерта пред ZDF, че неговият Християндемократически съюз (ХДС) може да се откаже от тази позиция, въпреки че той твърди, че тази промяна ще се прилага само на местно ниво.

"Местната политика е различна от държавната и федералната политика“, поясни Мерц в отговор на последните триумфи на АзГ на местно ниво в Източна Германия, като например в Зонеберг в Тюрингия, където миналия месец десните за първи път спечелиха избори за областен съвет.

По-рано този месец АзГ за първи път спечели кметски избори в Рагун-Йесниц, в източната германска провинция Саксония-Анхалт.

"Разбира се, това са демократични избори. Трябва да приемем това“, призна Мерц. "И разбира се, трябва да търсим начини в регионалните парламенти как да оформим града, окръга, регионалния район“.

Председателят добави обаче, че все още изключва всякакво сътрудничество на неговия ХДС с АзГ в регионалната държавна политика, на федерално ниво или в Европейския парламент.

"Няма да има участие на АзГ в правителство“, отсече Мерц.

Въпреки това аргументът му, че трябва да се зачитат демократичните решения, отваря вратата за сътрудничество с десницата и на други политически нива - например ако АзГ събере достатъчно гласове на предстоящите провинциални избори в Източна Германия догодина.

Коментарите на Мерц незабавно предизвикаха остри критики от ляво, тъй като те показват значително смекчаване на отдавна обявената "защитна стена“ на неговата партия срещу всякакво сътрудничество с АзГ. ХДС многократно са посочвали в програмни документи, че "няма да има сътрудничество с АзГ – нито в пряка, нито в непряка форма“.

Премиерът на ХДС на регионалната провинция Берлин, Кай Вегнер, използва Twitter, за да се дистанцира от забележките на своя партиен лидер. "Алтернатива за Германия познава само противопоставяне и разделение. Къде трябва да има СЪТРУДНИЧЕСТВО? ХДС не може, не иска и няма да си сътрудничи с партия, чийто бизнес модел е омраза, разделение и изключване“, пише Вегнер.

Зеленият депутат Сара Нани нарече Мерц "разрушителн на демокрацията“.