В рамките на посещението си в Германия британският премиер Кийр Стармър ще обсъди голямо икономическо и отбранително споразумение с Берлин и очаква, че пътуването ще му позволи "рестарт“ на отношенията с Европа, съобщава Reuters.

Стармър започва двудневно посещение във Франция и Германия на 28 август. Премиерът на Обединеното кралство заяви, че иска да остави зад гърба си трудния период в отношенията с ЕС, когато Консервативната партия бе на власт в Лондон, и чрез подобрено сътрудничество да насърчи икономическия растеж в Обединеното кралство.

"Трябва да оставим Брекзит зад гърба си и да възстановим "скъсаните“ взаимоотношения, които предишното правителство ни остави. Имаме възможност веднъж на поколение да възстановим отношенията си с Европа“, коментира Стармър.

Планира се той да пристигне най-напред в Берлин, където ще проведе разговори с Олаф Шолц за голямо споразумение, което може да доведе до "безпрецедентно ниво на двустранно военно сътрудничество“, както и задълбочаване на сътрудничеството в области като търговията и енергетиката.

Споразумението за отбранително партньорство може да напомня на това с Париж, постигнато в Ланкастър Хаус през 2010 година. Преговорите ще продължат приблизително през следващите шест месеца, като целта е финализиране на споразумението в началото на 2025 година и подписване на съвместна декларация през лятото на същата година.

Като част от пътуването Стармър ще се срещне и с директора отбранителния гигант Rheinmetall Армин Папергер, както и с ръководителя на Siemens Energy, в който работят хиляди британци, за да обсъдят възможни инвестиции и създаване на висококвалифицирани работни места.

От Германия Стармер ще отпътува за Париж в сряда вечерта, където ще присъства на церемонията по откриването на Параолимпийските игри и ще започне четвъртък сутринта със среща с ръководителите на компании от френската отбранителна индустрия.

Също тази седмица Кийр Стармър заяви, че ще отнеме много време на Великобритания да се "възстанови“ от предишното правителство и предупреди, че "нещата ще се влошат, преди да се подобрят“.