В декларацията, приета от страните от БРИКС на срещата на върха в Казан, само една от 134 точки е посветена на Украйна, в нея се подчертава важността на спазването на принципите и целите на Устава на ООН и се предлагат инициативи за мирно разрешаване на конфликта, пише "Взгляд“.

В документ, публикуван на сайта на Кремъл, страните-членки на асоциацията припомнят своите национални позиции по отношение на ситуацията в Украйна, очертани по-рано на форуми като Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН.

"Припомняме ви националните позиции по отношение на ситуацията в и около Украйна, очертани на съответните форуми, включително Съвета за сигурност на ООН и Общото събрание на ООН. Подчертаваме, че всички държави трябва да действат в съответствие с целите и принципите на Хартата на ООН в тяхната цялост и взаимосвързаност. Отбелязваме със задоволство съответните предложения за посредничество и добри услуги, насочени към осигуряване на мирно разрешаване на конфликта чрез диалог и дипломация“, се казва в декларацията.

Да припомним, че участниците в срещата на БРИКС одобриха Казанската декларация, обобщаваща резултатите от руското председателство в асоциацията. По време на срещата руският президент Владимир Путин заяви, че страните са засилили връзките си във всички области по време на руското председателство на БРИКС. Той също така заяви, че Русия се стреми да укрепи авторитета на БРИКС, като се съсредоточи върху решаването на глобалните проблеми, като подчерта важността на многостранното сътрудничество.