Либийската национална армия (ЛНА), под командването на маршал Халифа Хафтар, засили охраната на границата с Нигер след преврата, съобщи капитан Ахмед ал-Шамех, командир на 10-и пехотен батальон на ЛНА, цитира РИА Новости.

"Ние не се месим в работите на Нигер, това е негова вътрешна работа, но увеличихме патрулите по границите, създадохме нови пунктове, чиято задача е да защитават границите, което е естествено при проблемни ситуации в съседни страни", е заявил ал-Шаме.

По-рано военните на Нигер, по време на обръщение по националната телевизия, съобщиха, че президентът Мохамед Базум е отстранен, границите са затворени и е обявен полицейски час. Преди това военните от президентската гвардия блокираха президентския дворец в столицата Ниамей. Офисът на Базум твърдеше, че армията не подкрепя бунтовниците, но по-късно командването на въоръжените сили обяви солидарност с тях. Президентът все още е в резиденцията.

Командирът на президентската гвардия генерал Абдурахман Чиани се появи по държавната телевизия в Нигер на 28 юли като ръководител на "Националния съвет за защита на отечеството", сформиран от участниците в преврата.