Властите в Либия сериозно проучват въпроса за присъединяване към БРИКС като част от обща икономическа стратегия за разширяване на връзките с развиващите се страни. Това е заявил пред РИА Новости министърът на външните работи на страната Абд ал Хади ал Хувей.

"БРИКС е важен икономически блок... Аз съм сред тези, които подкрепят присъединяването на Либия към БРИКС. Проучваме тази стъпка като част от стратегията ни за укрепване на икономическите връзки с развиващите се страни и реализиране на устойчиво икономическо развитие. Трябва да работим сериозно върху тази стъпка. Правителството е предприело стъпки в тази посока, подготвили сме редица проучвания, но подобни решения изискват обсъждане с различни политически кръгове... Ще работим по този въпрос, имаме желание да се присъединим към БРИКС, поне като наблюдател на първия етап", е заявил той.

БРИКС е междудържавна организация, създадена през 2006 г. От 1 януари Русия е председател на организацията. Освен Русия, Бразилия, Индия, Китайи Южна Африка, от началото на 2024 г. към БРИКС се присъединяват Египет, Етиопия, Иран, ОАЕи Саудитска Арабия.