Социалистическата работническа партия (СП) на премиера Педро Санчес претърпя тежки загуби на местните избори в Испания, а консервативната Народна партия (НП) пое контрола над поредица от ключови кметства и региони, пише европейската редакция на Politico.

Изборите, проведени за 12 от 17-те регионални парламента в страната и в общините в цялата страна, се смятат за камбана само месеци преди общите избори.

Генералният секретар на НП, Кука Гамара, описа резултата като "огромен син прилив“.

НП изтръгна контрола върху регионите Арагон, Валенсия и Балеарските острови от СП, въпреки че ще се нуждае от подкрепата на други партии, вероятно крайнодесните "Вокс“, за да ги управлява. Освен това спечели пълно мнозинство в Ла Риоха.

На общинските избори НП постигна голяма победа в контролираната от СП Севиля, като част от движещия се надясно южен регион на Андалусия, както и победа в град Валенсия.

Както се очакваше, най-убедителният резултат на консерваторите беше в района на Мадрид, където техният председател, либертарианската популистка Изабел Диас Аюсо, увеличи своя дял от местата, за да си осигури мнозинство. НП също така допълнително засили контрола си върху кметството на Мадрид, като спечели абсолютно мнозинство там.

В Мадрид и на други места в Испания НП се възползва от отстъплението на дясноцентристката партия "Сиудаданос“ (Граждани), която имаше катастрофална нощ и беше близо до заличаване от избирателната карта.

Крайнолявата "Подемос“ също претърпя значителни загуби, включително загуба на всичките си 10 представители в регионалния парламент на Мадрид.

Тъй като НП получава над 750 000 гласа повече от СП, общият резултат се разглежда като огромен тласък за шансовете на лидера на консерваторите Алберто Нунес Фейхоо да спечели общите избори, които трябва да се проведат преди края на годината. Въпреки това, това също така подчертава зависимостта на неговата партия от "Вокс“ при формирането на правителства, без да има други потенциални партньори сред основните партии в Испания. Крайнодесните удвоиха гласовете си в сравнение с общинските избори през 2019 г. и вече присъстват във всички регионални парламенти на страната.

Кабинетът на Санчес одобри редица социално-политически инициативи по време на яростна кампания, в която консерваторите често атакуваха парламентарната зависимост на премиера от каталунските и баските националисти.

Този въпрос доминираше в голяма част от подготовката за изборите, след като стана ясно, че един от парламентарните партньори на СП, баската националистка ЕХ Билду, е издигнала 44 кандидати с присъди, свързани с несъществуващата вече терористична група ЕТА.

Въпреки полемиката, ЕХ Билду се представи силно, като спечели в баската столица Витория.

СП също пострада от скандал, свързан с предполагаемото купуване на гласове по пощата в Мохакар и Мелиля в последните дни на кампанията.

В Барселона бившият консервативен кмет Ксавие Триас спечели оспорвана надпревара с Каталунските социалисти (КС) и Барселона ен Кому на действащия ляв президент Ада Колау.