Екзитполовете показват убедителна победа на Лейбъристката партия на изборите за долната камара на парламента. Сър Кийр Стармър е напът да стане новият министър-председател на Обединеното кралство вместо Риши Сунак, предава ВВС.

Лейбъристите изглежда ще получат 410 места в парламента. Консерваторите изглежда ще изпратят само 131 депутати, най-ниският брой в следвоенната история на Великобритания, според екзитполовете на BBC, ITV и Sky News. Либералдемократите се очаква да останат на трето място с 61 депутати.

Според екзитпола Шотландската национална партия ще бъде намалена до 10 депутати, докато Reform UK ще изпрати 13 депутати.

А Зелената партия на Англия и Уелс най-вероятно ще удвои броя на депутатите до двама. Plaid Cymru ще получи четири места, а останалите партии ще имат общо 19.

Либералдемократите смятат тези изборни резултати за най-добрите от един век насам. Тази идея изрази лидерът на либералдемократите Ед Дейви, реагирайки на данните от екзитпола.

"Изглежда сме спечелили повече места, отколкото на всички общи избори през последните 100 години“, заяви той, добавяйки, че има още много да се извърви, но "много се гордея с нашата партия“.

Междувременно министърът на труда Мел Страйд призна пред BBC Radio 4, че това е "много труден момент“ за консерваторите.

На 4 юли във Великобритания се проведоха предсрочни парламентарни избори. Те бяха свикани от министър-председателя Риши Сунак на 22 май.