Ако управляващата във Варшава партия "Право и справедливост“ спечели парламентарните избори тази есен с измама, то Полша ще бъде изправена пред гражданска война, предупреди първият президент страната (1990-1995 г.) Лех Валенса в интервю за изданието Wprost. В разговор с журналист от редакцията той сподели как вижда бъдещето на Ярослав Качински и защо подкрепя лидера на опозиционната партия Доналд Туск.

"Опасявам се, че изборите наесен няма да са честни. Резултатите може да бъдат фалшифицирани, изопачени, може да бъдат манипулирани. Трябва да се подготвим за най-лошите сценарии. Вярвам, че сме изправени пред гражданска война – тези хора (управляващите от ПиС – бел. ред.) са способни на това. По мое време вече се опитаха да го направят, но аз бях достатъчно силен, за да осуетя плановете им“, коментира Валенса.

По думите на бившия полски държавен глава Качински "знае, че след изборите ще лежи в затвора, затова се опитва да избяга. Опитва се да консолидира привържениците, да държи всичко под контрол и да реагира моментално. Но той няма да може да се измъкне - има толкова много доказателства за престъпления, че няма да има място, където да може да се скрие. Просто се чудя какво може да направи, за да отложи този момент“. Ето защо според Валенса управляващите биха дръзнали да фалшифицират изборните резултати.

На въпрос дали според него евентуална гражданска война би означавала "кървави сблъсъци“, Валенса обясни: "Ако унижават хората, не слушат народа, ако не им пука за нас – това ще е краят на всичко. Това ще принуди поляците да излязат на улицата. Ако ние, нашето общество, нямаме друг избор, ще хванем паветата. Отдавна говоря за това, на някои не им харесват думите ми, но е така“.

Качински бе категоричен, че не е конкурент на лидера на опозицията Доналд Туск. "Вече съм стар, давам всичко от себе си, но това не е моята битка. Отдавам му почит и съм му благодарен. Нека си върши работата, той усеща по-добре духа на времето. Мисля по стария начин, виждам агенти навсякъде и се разхождам, оглеждайки се“, коментира полският политик.