В интервю за британския вестник The Observer говорителят на доброволците от Легиона "Свобода на Русия“ Максимилиан Андроников разри, че сражаващият се на страната на Украйна батальон планира нови операции в граничната зона между двете държави.

"Ще има още една изненада през следващия месец или малко повече“,заяви Андроников, който нарича себе си Цезар, в интервю за изданието. "Това ще бъде нашата трета мисия“, допълни той. "След това ще има четвърти и пети... Имаме амбициозни планове. Искаме да освободим целия район“, продължи говорителят.

Още през май и юни бойците на Легиона, заедно с Руския доброволчески корпус, участваха в атаки в руския граничен район Белгород. Според украинските тайни служби подобни операции имат за цел, наред с други неща, да "освободят района от режима на Путин“. Правителството в Киев подчерта, че няма нищо общо с атаките им.

Андронников смята позициите на руския президент Владимир Путин за отслабени след бунта на бойците от ЧВК "Вагнер“, воден от основателя й Евгений Пригожин в края на юни. Пред The Observer той изрази увереност, че Путин ще падне от власт до края на 2024 г. В руската армия има недоволство, защото много войници, които са се присъединили към армията по финансови причини, не са получили заплати: "Има огромен проблем с парите“, твърди Андроников.