Ледената хватка на зимата в Европа през почивните дни предизвика транспортен хаос в Южна Германия, части от Австрия и Швейцария, пише Daily Mail

След като първоначално обяви спиране на въздушния трафик до обяд в събота, летището в Мюнхен по-късно обяви, че полетите ще бъдат отменени до 06:00 часа сутринта местно време (05:00 часа българско време) в неделя, 03 декември.

Други летища в региона, включително в швейцарската финансова столица Цюрих, също обявиха закъснения или отменени полети, свързани с времето. В Австрия и Швейцария новият снеговалеж накара властите да алармират за опасност от лавини. Провинциите Тирол и Форарлберг в западна Австрия повишиха предупрежденията си за лавини до второто най-високо ниво, след като в регионът падна до 50 сантиметра сняг през нощта.

Австрийската железопътна компания ÖBB съобщи в събота следобед, че различни участъци от нейните маршрути в страната са затворени поради бурята.

В Чешката република основната магистрала и някои други пътища са блокирани с часове, влаковете и общественият транспорт се сблъскаха със закъснения и отмени маршрути, а над 15 000 домакинства са без ток.

Ключовата магистрала D1, която свързва столицата Прага с втория по големина град Бърно, беше в застой с часове след катастрофа, която предизвика 20-километрова колона от камиони. Задръстванията се образуваха и на други части на магистралата, както и на D5, която свързва Прага с Германия.

Редица високоскоростни и регионални влакове трябваше да спрат в южната част на страната, тъй като трансграничните влакове от съседни Австрия и Германия са спрени  и се очакваше някои пътища да останат затворени за деня.

Обединеното кралство е обхванато от температури доста под нулата, като футболни мачове и конни надбягвания са отменени.

Метеорологичната служба във Великобритания разшири метеорологичното предупреждение за сняг и лед в Къмбрия, северен Ланкашър и шотландското крайбрежие на юг от Дъмфрис.

Метеорологичната служба в Обединеното кралство предупреди, че са възможни от 1 до 3 см сняг на ниски нива и 2 до 5 см на по-високи места.