Френските католически енории започнаха да продават недвижими имоти, за да допринесат във фонд за подпомагане на жертвите на сексуално насилие, създаден след скандалния доклад за свещеници педофили във Франция, пише парижкият вестник Le Parisien.

Например Доминик Бланше, епископ на енорията Кретейл, продава къща от 250 кв. м близо до Марна, в която е живял досега. В обкръжението му те казаха, че очакват по този начин да съберат средства за първа вноска от 200 хил. евро Също така, според вестника, епархията на Тулуза (департамент Горна Гарона) се готви за продажба, от която планира да внесе от 500 хил. евро в общата хазна до един милион евро.

Най-голям принос се подготвя от Парижката епархия - два милиона евро. Тази сума обаче вече фигурира във финансовите резерви на епархията и е получена чрез отдаване под наем на недвижими имоти, принадлежащи на собствена гражданска асоциация, която все още не обмисля продажбата . Други епархии също възнамеряват засега да вземат средства от собствени спестявания, но вече подготвят опис на имуществото в случай, че бъде обявена нова кампания за набиране на средства.

Вестникът обръща внимание на факта, че според закона от 1905 г. църквата досега не е можела да притежава никаква "инвестиционна собственост", тоест генерираща доходи. Някои епархии обаче са намерили възможност да заобиколят ограничението, като създават граждански сдружения, които действат в техен интерес и имат пълното право да се разпореждат с имущество и да го отдават под наем. В същото време при тази форма на управление, когато сдруженията са подчинени на енорийски съвети, става много по-трудно да се координира продажбата на всеки обект, като се има предвид, че не всички участници в дискусиите искат да плащат за престъпленията на свещеници от други енории.

Фондът за жертвите на сексуални посегателства от свещеници и граждани, свързани с Френската католическа църква, е създаден след публикуването на доклад на Независимата комисия за сексуални престъпления в църквата (Ciase), според който от 1950 г. насам 216 000 непълнолетни са били подложени на сексуални престъпления от католически духовници или религиозни лица. Тази цифра нараства до 330 хиляди, ако се добавят престъпленията, извършени от миряни, свързани с църквата.

Решението за откриване на съответния фонд беше взето на заседание на Конференцията на френските епископи в началото на ноември. Компенсационният фонд ще се попълва при необходимост чрез продажба на движимо и недвижимо имущество, притежавано от Конференцията на католическите свещеници. Председателят на конференцията на католическите свещеници на републиката Ерик дьо Мулен-Бофор отбеляза, че специална инстанция под ръководството на адвокат ще разглежда жалби от жертви на сексуално насилие. Общо на първия етап, до края на юли 2022 г., се планира да се съберат от 10 до 20 милиона евро.

Превод и редакция: Юлиян Марков