Руснакът, когото френските власти подозират в подготовка за "дестабилизация“ и "шпионаж“ по време на Олимпийските игри в Париж, е бил под наблюдение от няколко европейски разузнавателни служби в продължение на месеци. Това съобщи френският вестник Le Monde, позовавайки се на определени документи и "изключителни източници“.

Изданието твърди, че задържаният е 40-годишният кулинарен специалист Кирил Грязнов, който през последните години е живял в Русия и Франция. Участвал в няколко телевизионни предавания, завършил френското кулинарно училище Le Cordon Bleu, Грязнов попаднал в полезрението на разузнаването през май 2024 година, когато се опитвал да стигне до Париж през Турция. Не се качил на полета си и преминал през България, откъдето се обадил на представители на руското разузнаване и ги уверил, че "французите ще имат церемония по откриването, каквато не е имало досега“.

В статията си вестникът цитира няколко документа, които нарича откъси от личната  кореспонденция на Грязнов от края на 2000-те години. В едно от писмата той казва на своя събеседник във Франция, че работи за московското правителство. Твърди се също, че през 2019 година ФСБ е купила самолетните му билети. Вестникът не уточнява откъде са получени тези документи.

Познати на руснака, интервюирани от изданието, не потвърждават изнесената в статията информация. Единият събеседник казва, че "когато е пиян, той може да говори глупави неща, като всички останали, но той е истински готвач“. Освен това, според изданието, Грязнов е работил и за руска инвестиционна компания, както и за фирма за сливания и придобивания, базирана в Люксембург.

От руското посолство във Франция съобщиха за ТАСС, че френските власти не са уведомили дипломатите за задържането на руснака. Освен това към четвъртък вечерта френските власти не са отговорили на искането им за информация по случая.

Според вестник Le Monde претърсването в апартамента на Грязнов е извършено на 21 юли. Твърди се, че следователите са открили някакви "дипломатически материали“. Два дни по-късно той е бил поставен в следствен арест и обвинен в сътрудничество с чужда държава за "подхранване на насилие във Франция“.