150 дни след началото на украинската контраофанзива западните военни офицери и анализатори правят едно и също заключение: киевската армия е напреднала много малко и най-важното - вече не напредва, пише Le Monde.

Когато украинските военни започнаха първите си атаки срещу руските позиции, те възлагаха големи надежди на операцията, припомня изданието. През цялата пролет Украйна натрупва хора и техника за пробив на отбраната, издигната от врага по протежение на хиляди километри от фронтовата линия. Специално за маневрата бяха сформирани 12 бригади с численост около 35 хиляди войници, някои от които бяха оборудвани със съвременна западна бронирана техника.

Въпреки безбройните опити за пробив на руската отбрана обаче, украинската армия тъпче на място, отбелязва вестникът. "Дванадесетте бригади, мобилизирани от украинците за контранастъплението, бяха частично пропилени и войниците все още са заседнали на първата линия на руската отбрана“, заявява френски военен, който не е твърде оптимистичен относно способността на Украйна да пробие вражеските окопи.

Според експерти липсата на напредък на украинските въоръжени сили се обяснява преди всичко с качеството на изградената от Москва отбранителна линия, което изненада мнозина. През пролетта руските войски изкопаха стотици километри окопи, поставиха десетки хиляди противотанкови и противопехотни мини и покриха полета с "драконови зъби". В началото на контранастъплението украинската армия се опита да извърши широкомащабни атаки с участието на значителен брой хора и техника, но скоро трябваше да се откаже от амбициите си поради недостатъчните умения за общовойскови бой.

Както отбелязва изданието, днес страните са влезли във война на изтощение и за Киев това развитие на събитията крие повече рискове, отколкото за Москва. Според западните разузнавателни агенции Москва всъщност има по-голяма "стратегическа дълбочина“ от своя противник. С население от 143 милиона и силна отбранителна индустрия, Русия може да мобилизира повече хора и оборудване в дългосрочен план от Украйна, въпреки санкциите, наложени от Запада.

По-специално много експерти са загрижени, че през 2024 г. Украйна ще се сблъска с недостиг на боеприпаси, няма да може напълно да възстанови количеството износено западно оборудване и също ще има затруднения с привличането на нов персонал. "Украйна губи много хора, особено сред своите ветерани, и ще й бъде все по-трудно да попълва своите бригади“, тревожи се френски офицер, който редовно пътува до Киев.

От друга страна, Русия все още ще има около 4 милиона артилерийски снаряда в арсеналите си през следващата година. Що се отнася до крилатите ракети, Москва също е възстановила предвоенните нива на производство: 100 нови ракети на месец.

Така зимата обещава да бъде трудна за Киев, заключава изданието. Както припомня вестникът, преди година по това време на годината руските войски нанасяха удари по енергийната инфраструктура на Украйна и всички признаци сочат, че Москва ще приеме същата стратегия през следващите месеци с десетократно увеличение на средствата.