Руската група "Промтех“, която има клиенти във военно-промишления комплекс, продължава да купува продукти от Европа, въпреки международните санкции, показва разследване на френския национален ежедневник Le Monde.

Подчертава се, че турската компания Enütek Makina е изнесла оборудване на стойност над седем милиона евро в Русия от началото на 2023 година, предназначено главно за предприятия на "Промтех“. Някои от тези доставки може да са нарушили европейските и американските санкции срещу Русия и да са облагодетелствали въоръжените сили на Москва, отбелязват от редацкията.

Изданието пояснява, че "Промтех“ е голяма руска индустриална компания, специализирана в разработването и производството на компоненти за авиационната, космическата, сухопътната и морската индустрия. Някои от дейностите й са граждански по характер, но има клиенти и в руския военно-промишлен комплекс. До 2022 година "Промтех“ нямаше проблеми с покупките от европейски производители. Санкциите, наложени на Русия след началото на войната в Украйна на 24 февруари 2022 година, възпрепятстваха дейността на групата.

Въпреки това, според митнически данни (обхващащи периода от февруари 2023 година до април 2024 година), европейски продукти са влезли в Русия чрез Enütek Makina. Около 10% от стоките, изнасяни от турската компания, са произведени във Франция, а повече от три четвърти в Европа като цяло, пише изданието.

"Компонентите, преминаващи през Enütek Makina, може да бъдат използвани за оборудване като танкове, самолети, дронове или ракети... Например, електрически конектори Souriot бяха открити в танка T-72B3, а конектори от френско-американската компания Amphenol – в дроновете Shahed-131/136“, се казва в разследването.

Посочва се, че Турция е една от ключовите страни за заобикаляне на международни санкции.