Руски бойци от частната военна компания (ЧВК) "Медвед" ще бъдат прехвърлени в Курска област на Русия. Преди това те са били разположени в Буркина Фасо (Африка). Сега обаче се планира те да бъдат върнати на територията на Руската федерация, за да възпират настъплението на украинските въоръжени сили, пише Le Monde, позовавайки се на свои източници.

Отбелязва се, че бойците са свързани с Министерството на отбраната на Русия. "Мечките" пристигнаха в столицата Уагадугу през май и охраняваха някои ключови фигури. Предполага се, че сред тях е и капитан Ибрахим Траоре, който е ръководител на хунтата.

Според съобщения в медиите обаче тези руски войски вече са напуснали Африка. Официалната причина, според източниците, е "участие в руските отбранителни усилия срещу настъплението на украинската армия". Това означава Курската област, където Въоръжените сили на Украйна в момента провеждат операция.

Командирът на бригадата  Виктор Ермолаев, известен като Джедай, е потвърдил пред журналисти, че войските са изтеглени от Буркина Фасо. Той също така е заявил, че "всички руски войници забравят за проблемите си и се обединяват, за да се борят с врага". На 27 август той е написал в социалните мрежи, че неговата бригада се връща в Крим.