Френският президент Еманюел Макрон представи от подиума в Страсбург стратегията на Франция по време на нейното председателство на ЕС. Той беше аплодиран за стремежа си към укрепване на автономията на Европейския съюз и укрепване на сътрудничеството в Европа, но беше критикуван, че използва трибуната на Европейския парламент в кампанията си за преизбиране за президент на Франция, пише Le Monde.

Преди всичко Макрон призова европейците да бъдат смели, за да може ЕС да се утвърди като "сила на бъдещето" и "суверен", за да не зависи от други световни сили. Така той предложи на Европа да създаде "нов ред за сигурност“ с НАТО в лицето на Русия и призова за "честен и взискателен диалог“ с Русия.

"Предстоящите седмици трябва да ни помогнат да реализираме европейското предложение за изграждане на нов ред на сигурност и стабилност. Трябва да го създадем сред европейците, след това да го споделим с нашите съюзници в НАТО и след това да го предложим за преговори с Русия“, каза Макрон.

Още от избирането си за френски президент през 2017 г. Еманюел Макрон се позиционира начело на Европейския съюз в противовес на националистите и популистите. Той казва, че негов приоритет е да защити върховенството на закона, това е "съкровище“, а "в това трябва да се убедят народите, които са далеч от него“. И за да укрепи върховенството на закона, Макрон иска да включи правото на аборт и правото на защита на околната среда в Хартата на основните права на Европейския съюз.

Въпреки че самият Макрон все още не е обявил кандидатурата си за предстоящите президентски избори във Франция, опонентите му не пропуснаха да го обвинят, че вече води собствена предизборна кампания. Така представителят на Зелените Яник Жадо каза: "Вие ще останете в историята като президент на бездействието по отношение на климата, предпочитате да отлагате, вместо да призовавате за обща мобилизация“. Други критикуваха Макрон за действията му по отношение на имиграцията, за нарушените му обещания за климата, пише Le Monde.

Превод и редакция: Иван Христов