Лидерите на ЕС обмислят съвместен дългов план за въоръжаване на Украйна и съвместна отбрана, пише Le Monde.

С руските сили, които ежедневно напредват в Украйна, 27-те държави членки на Европейския съюз никога не са били толкова загрижени за победата на Москва. Перспективата за катастрофален сценарий придаде на срещата на европейските лидери в Брюксел в четвъртък, 21 март, вид на военен съвет, пише френската медия.

С изключение на Унгария и Словакия, всички държави членки имат една обща грижа: възможно най-бързо да увеличат военната помощ за Киев.

"Сред 27-те държави членки се засилва усещането, че Русия няма да се спре пред Украйна", е заявил високопоставен европейски служител пред Le Monde.

ЕС се намира в повратна точка, с инициативи, които биха били немислими само преди година.

Макар че 27-те държави членки все още да са далеч от споразумение, те вече не изключват възможността да задлъжнеят заедно, за да финансират отбранителната си индустрия и да доставят оръжия на Украйна, както направиха, за да овладеят икономическите опустошения от пандемията Covid-19.

"Атмосферата се е променила. Все повече държави членки осъзнават, че руската заплаха засяга цяла Европа", е заявил финландският министър-председател Петери Орпо по време на среща с журналисти. Изправена пред руската армия, която набира сили в Донбас и постоянно бомбардира Киев и Одеса, Украйна изглежда е в лошо положение.

"Лятото ще бъде критично", предупреди преди няколко дни Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел. Той продължи: "Преди две години заявих, че Европа е в опасност. (Днес) тя е още по-застрашена."