Украинските служби си сътрудничат с туарегите в Мали. Според един от командирите на бунтовниците те се обучават как да работят с безпилотни самолети и получават "нужната информация", за да противодействат на бойците на "Вагнер", пише френското издание Le Monde.

Във видеоклипове, широко публикувани в социалните мрежи, десетки тела лежат безжизнени в пустинята. Около тях са труповете на изгорели пикапи и автомобили, някои от които все още димят. В събота, 27 юли, конвой на малийската армия и нейните руски наемници от групата на "Вагнер" попадна в засада на бунтовници, подкрепящи независимостта, от Стратегическата рамка за защита на народа на Азауад (CSP-DPA) близо до Тин Зауатин, град, разположен на границата между Мали и Алжир.

Въпреки че е трудно да се направи точна оценка, жертвите, взети от наемниците на "Вагнер", са големи. Според военен лидер на туарегите, с когото е осъществен контакт в деня след сраженията, около 50 паравоенни са били убити, а двама - пленени. В изявление, публикувано в четвъртък, CSP-DPA обяви, че в редиците на "Вагнер" са загинали "84 души", без да е направено преброяване, а в тези на армията - 47, което превръща Тин Зауатин в най-тежкото поражение за руската групировка, откакто тя пристигна в Мали в края на 2021 г. по искане на управляващата хунта.

В понеделник, четирийсет и осем часа след битката, Андрей Юсов, говорител на Службата за военно разузнаване на Украйна (ГРУ), направи изявление, което не остана незабелязано. По време на предаване по местен телевизионен канал той предположи, че службите му си сътрудничат с бунтовниците, действащи в Северно Мали. Според него те са "получили необходимата информация, а не само тази, която им е позволила да проведат успешна военна операция срещу руските военнопрестъпници". "Разбира се, засега няма да говорим за подробности", добави той.

Според бунтовническия командир действително се извършва "обмен" с украинските разузнавателни служби, за да се види как могат да си сътрудничат. "Имаме връзки с украинците, но точно както и с всички останали - французи, американци и други ", признава Мохамед Елмаулуд Рамадан, говорител на CSP-DPA. След като през ноември 2023 г. бяха изтласкани от малийската армия и "Вагнер" от историческата си крепост Кидал в северната част на Мали, бунтовниците бяха принудени да се реорганизират, за да продължат борбата си срещу управляващата хунта в Бамако.

От своя страна, украинските власти, които твърдят, че са във война с Русия на всички фронтове, превърнаха в свой приоритет преследването на бунтовниците.