Алжир и Франция официално обърнаха страницата на последния си дипломатически спор на 24 март тази година. В телефонен разговор президентите на двете страни обявиха отстраняването на "недоразуменията", предизвикани от пристигането в Тунис - на 3 февруари - и последвалото репатриране във Франция - 6 февруари - на френско-алжирската активистка Амира Бурауи. Заради този инцидент дори беше отзован за консултации алжирският посланик в Париж, пише Le Monde Diplomatique.

До пролетта въпросът беше приключен и двете столици подготвяха официално посещение в Париж на Абделмаджид Тебун – тази визита трябваше да бъде символ на добрите отношения между двете страни. Дипломати от двете страни обещаха и се заклеха, че ще обявят нови съвместни икономически проекти. Три месеца по-късно нищо от това не се осъществи и не е определена дата за посещението на алжирския президент. Вместо това Тебун пътува до Москва, където бе посрещнат с особена пищност от Владимир Путин, подписвайки няколко споразумения, които разширяват стратегическото партньорство от 2001 г. между Алжир и Русия.

С това пътуване Тебун изпраща ясно послание на Запада: страната му, както и много други страни от Глобалния Юг, няма да се присъедини към европейските и американските позиции по конфликта в Украйна. Още един скрит дипломатически сигнал: Алжир влиза в ролята на потенциален посредник между Русия и нейните критици. Тебун може да посети Франция само в тази роля, освен ако Париж не предизвика нова криза, като реши да осъди репресиите срещу всички критици в Алжир. На 18 юни алжирският апелативен съд увеличи присъдата на водещата независима медийна фигура Ихсан Ел Кади на седем години затвор, включително пет години изпитателен срок, поради "чуждестранно финансиране на неговия бизнес“ (пет години затвор, включително две изпитателни , на първа инстанция).