Бригадата, която ще нарасне от 1500 на 7000 души, защитаваше Мариупол през пролетта на 2022 г., като си пробива път в дълбините на металургичния завод "Азовстал", преди да се предаде, пише Le Monde.

На фронтовете отвъд Лиман горите горят. Дори когато бомбардировките на московската армия спират, пожарите продължават да поглъщат региона, денем и нощем. Лайман вече е разбит от танкови атаки и артилерийски дуели през първата година от руската инвазия, когато този град в Донецка област два пъти преминава от едни ръце в други. Гората от отсечени дървета на места се е превърнала в черна гора. В зависимост от вятъра селата и пътищата понякога са затрупани от облаци пепел, пише френската медия.

Скрити под дърветата, наполовина овъглени от собственото им 152-милиметрово оръдие, всеки изстрел на което е съпроводен с огнено кълбо, което запалва околните клони, артилеристите с позивна "Булба" и "Ракун" (енот) са получили заповед да се прицелят във вражеско артилерийско оръдие. След като Булба предал координатите, мъжете запушили ушите си и Ракун стрелял. Земята се разтреперва. 

Френската медия посочва, че бойците от "Азов" култивират решителност в боя и чувство за саможертва.

Според украински източник, частта вече е загубила около 400 души убити, към това число трябва да се добавят ранени и около 1000 пленени бойци в Русия.

"Азов" е семейство, чиято цел е да спаси Украйна като Родина, да съхрани нашия народ, нашите традиции и нашата култура. Историята на "Азов" е голяма книга с различни глави. От отряд мъже в черно до защитниците на Мариупол, ние ставахме по-добри с всяка глава и днес ние водим развитието на украинската армия благодарение на нашата служба, професионализъм и адаптиране към стандартите на НАТО", споделят бойците пред Le Monde.

Един от тях е заявил, че е "абсолютно сигурен", че тази война ще приключи с победата на Украйна“.

Припомняме, че по-рано беше съобщено, че в момента "Азов" се бие на фронтовата линия в Серебрянската гора край Лиман. Той беше изключен от последния пакет от военна помощ на САЩ поради обвинения в неонацистки връзки. Освен това бойците от поделението нямат право да тренират със силите на НАТО в Европа.