Борбата между главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски и ръководителя на ГРУ Кирило буданов остави руските доброволчески легиони "Свобода за Русия и "Руския доброволчески корпус" (РДК) извън операцията на ВСУ в Курска област, пише Le Monde.

За руските бунтовници, ангажирани срещу Москва, които се присъединиха към украинските редици, офанзивата, започната на 6 август от киевската армия в Курската област на Русия, можеше да бъде възможност след година и половина на тайни операции и набези с ограничен обсег. Тя можеше да бъде среща с родината им. Генералният щаб на украинската армия обаче реши друго: Руските активисти бяха държани настрана от най-смелата операция на Киев от две години и половина насам.

Както Иля Пономарев, политикът, отговарящ за легиона "Свобода за Русия", така и Денис Капустин, известен като "Рекс", командир на "Руския доброволчески корпус" (РДК), потвърждават, че техните части са били изключени. Двамата мъже също така потвърждават една много по-чувствителна информация, която през последните седмици се превърна в публична тайна в Киев, но която никой официален представител в Киев няма да коментира публично: Главното разузнавателно управленеи към Министерството на отбраната на Украйна (ГРУ), украинското военно разузнаване, което координира действията на руските бунтовници и провежда собствени операции на територията на противника, е било изключено от операция "Курск" или поне от началната фаза на нападението й от генералния щаб.

"ГРУ и руските му бойци бяха изключени от операцията, но не по военни причини", е заявил източник, близък до бунтовническите движения. "Това е по-скоро по лични причини: (Командирът на украинската армия генерал Александър) Сирски, който има известно съперничество с (началника на военното разузнаване генерал Кирило) Буданов, искаше да получи своя момент на слава, ако операцията е успешна."

Сега целта е политическа

Руските бунтовници, които са участвали в различни нахлувания в Русия след първия си рейд през март 2023 г. в Брянска област, а след това и в по-мащабна операция през юни 2023 г. в Белгородска област, се опитват да не показват твърде голямо разочарование от това, че не присъстват в Курска област.