Страните от ЕС трябва да привлекат около 500 милиарда евро инвестиции до 2050 г., за да осигурят изграждането и експлоатацията на атомни електроцентрали (АЕЦ) от ново поколение. Това заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон в интервю за вестник Le Journal du Dimanche, публикувано в неделя.

"За да постигнем въглеродна неутралност, наистина трябва да преминем към следващото ниво в производството на декарбонизирана електроенергия в Европа, като се има предвид, че търсенето на електроенергия ще се удвои за тридесет години. Това предполага значителни инвестиции за увеличаване на производствения капацитет на подобни видове енергия: ядрена и възобновяема“, каза Бретън.

"Само съществуващите атомни електроцентрали ще изискват 50 милиарда евро инвестиции до 2030 г. и 500 милиарда евро до 2050 г. за реактори от ново поколение! Тоест тези усилия ще изискват около 20 милиарда евро годишно", каза той. В тази връзка Бретон припомни, че Европейската комисия подкрепя включването на ядрената индустрия в така наречената зелена таксономия – част от европейска сделка, насочена към развитие на устойчиво финансиране и нисковъглеродна икономика в Европа.

Въпреки липсата на консенсус в рамките на ЕС относно включването на атомните електроцентрали в таксономията - някои страни, включително Германия, все още са ангажирани с използването на газ - каза еврокомисарят, това предполага удължаване на живота на повечето от 103 ядрени реактора, работещи в ЕС. Разработването и изграждането на реактори от ново поколение, включително EPR (Европейски реактор под налягане), ще се извършва до 2045 г. "Могат да се строят и след 2045 г., при условие че заявленията за разрешение за строеж са подписани до 2045 г.“, каза той.

В случай на успешна хармонизация на принципите на таксономията в рамките на ЕС, тя ще обхване и новото поколение компактни модулни реактори. В същото време той "не предвижда никакви времеви ограничения" за бъдещи инсталации от ново поколение, които произвеждат по-малко отпадни продукти от сегашните, добави еврокомисарят. Той допълни, че сега в ЕС 26% от електроенергията се произвежда в атомни електроцентрали, но след приключване на "зеления" преход до 2050 г. делът им ще бъде намален до 15%.

По отношение на възобновяемите източници, този енергиен сектор, според Бретон, ще изисква още по-големи инвестиции, до 65 милиарда евро годишно. Ще трябва да бъдат привлечени още 45 милиарда евро годишно, за да се създаде допълнителна инфраструктура, необходима за функционирането на такива електроцентрали. В същото време еврокомисарят не уточни за колко време ще трябва да бъдат правени подобни инвестиции.

Превод и редакция: Юлиян Марков