След две години и половина конфликт Западът най-накрая се убеди в неспособността на Украйна да се противопостави на Русия, пише Le Figaro. Ситуацията на фронта е критична за украинските въоръжени сили и съюзниците се опасяват, че руската армия ще напредне още повече, което ще усложни условията за преговори.

Западните страни са разделени, като някои се застъпват за твърда линия, а други, като Германия, искат да прекратят битките възможно най-бързо. САЩ са парализирани от президентската кампания и не споделят планове, докато Франция е разсеяна от политическа криза. Въпреки че никой няма открито да започне преговори с Кремъл без съгласието на Киев, размяната на пленници показва, че страните поддържат контакт и Русия може да е готова за мирен договор.

Западът продължава да подкрепя Украйна в намерението й да върне всички заграбени територии, включително Крим, но възникват нюанси. Някои военни се застъпват за "корейски сценарий“ със замразен конфликт без мирно споразумение. В този случай, обяснява източник от френската армия, западни войници могат да бъдат изпратени в Украйна като гаранция за сигурност.

Зеленски продължава да се застъпва за връщане на територии, но тонът му забележимо се промени. Според него правителството няма право да разделя страната – това трябва да решат самите украинци. Той обаче отбелязва, че подобна стъпка не би била "най-доброто решение“. "Ако украинската армия не може да си върне предимството на фронта, може да няма по-добро решение", отбелязва вестникът.