"Владимир Путин лети на помощ на Олимпийските игри в Пекин“, пише Le Figaro в статия, озаглавена "Китайският тигър показва ноктите си, но все още не е посмял да ги използва“. Руският президент обяви плановете си да лети за Игрите през февруари, докато Джо Байдън, за разлика от тях, организира дипломатически бойкот на тази "витрина на амбициите на президента Си Дзинпин“. Великобритания, Австралия, Канада, Литва последваха стъпките на Вашингтон.

Путин ще бъде първият чуждестранен лидер, който ще се срещне лично със Си след избухването на пандемията. Китайският лидер се "барикадира“ зад Великата китайска стена и една след друга пренебрегна възможностите да се срещне със западните лидери. Докато с Путин ще "затегнат редиците в новата Студена война срещу Запада“, която заедно с пандемията заплашва да съсипе Олимпиадата. Според автора на статията това показва сближаване между Москва и Пекин с цел преодоляване на стратегията за тяхното обкръжаване, която Белият дом прилага.

Годината на тигъра ще бъде много важна за политическото бъдеще на Китай, пише изданието. За есента е предвиден конгресът на Китайската комунистическа партия, който ще реши по кой път ще поеме страната през следващите десет години. В същото време геополитическият и икономическият контекст остава напрегнат.

Въпреки че Си се разглежда като олицетворение на марксизма през XXI век, нервността на Пекин се подхранва от енергийна криза, финансови рискове и Омикрон, който подкопава глобалния икономически растеж. Високопоставен партиен служител отбеляза, че най-голямото предизвикателство за Китай през 2022 г. остава икономическият растеж, който може да спадне до 5%.

Нарастващото напрежение със САЩ заплашва да изостри проблемите на "най-голямата световна фабрика“, която зависи от износа и от някои западни технологии. Освен това отношенията с Европа, ключов търговски партньор, се влошават.

Самият Си демонстрира пренебрежението си към Съединените щати пред очите на населението, което е "напълно промито“ от пропагандата. Но съседите на Китай са неспокойни. Докато Си придаде на Китай още по-националистичен дух, международният имидж на страната се влоши значително от началото на пандемията. Тази атмосфера оставя отпечатък и върху Олимпиадата, където, както предполагат експертите, ще бъде организирано най-голямото наблюдение в историята, за да не може никой да развали игрите с протести.

Пекин отбелязва успеха на своята авторитарна система в справянето с пандемията в сравнение с демокрациите. "Лидерите на страната се възползваха от пандемията, за да построят китайска крепост, преориентирайки развитието в национален план, ускорявайки залеза в някои сектори. Китай се страхува от изолация, но създаде условия за това“, цитира мнението на един от експертите авторът на статията.

Си ще продължи да следва този път на национализма, но се опитва да контролира враждата със Съединените щати, за да избегне нежелана ескалация. Партийният конгрес ще бъде стабилизиращ фактор, смятат експерти. Си вече обяви за приоритет мирното завръщане на Тайван.

Очаква се високопоставените лица в Китай и Съединените щати да се върнат към преговорите в началото на годината. Целта на Китай е да осигури стабилност, но има малка надежда за напредък в търговията, например, тъй като страните продължават да си нямат доверие.

"С подкрепата на Русия да държи високо изправена главата си пред Америка и да покори страните от Юга, на които им е нужна инфраструктура и ваксини. Такава е дългосрочната стратегия на Си в перпектива до 2030 година, докато неговият съперник Байдън зависи от изборите, които ще се проведат още в средата на мандата му през следващата есен“, пише Le Figaro.

Превод и редакция: Иван Христов