Антъни Блинкен се очакваше да се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на обиколката му в региона. Но трябваше да се задоволи с комуникацията с външния министър Хакан Фидан и да напусне Турция няколко часа след пристигането си, пише Le Figaro. И дори Фидан напомни на американския си колега, че Анкара продължава да настоява за "незабавно“ и "пълно“ прекратяване на огъня в Ивицата Газа.

На свой ред американският държавен секретар обеща хуманитарна помощ на жителите на Газа през следващите дни. Но това не е достатъчно за Турция. Затова Ердоган, знаейки за пътуването на Блинкен, реши да не променя графика си и отиде на пътуване до отдалечен регион на страната на североизток.

По този начин Ердонан иска да покаже, че Турция не е съгласна с подкрепата на своя съюзник в НАТО за Израел и че тя остава "рупора на потиснатите народи на арабско-мюсюлманския свят“. В неделя той отново осъди "неморалното, безсъвестно и презряно клане" на Израел в Ивицата Газа и отбеляза, че Турция "работи зад кулисите" с регионалните си съюзници, за да достави хуманитарна помощ в Газа.

Ердоган обвинява Запада в двойни стандарти и загуба на морален авторитет. "Тези, които проливат крокодилски сълзи за цивилните, убити във войната между Украйна и Русия, сега тихо наблюдават убийството на хиляди невинни деца“, заяви той.

Преди посещението на Антъни Блинкен стотици демонстранти, развяващи палестински знамена, се събраха близо до военновъздушна база в Югоизточна Турция, в която са разположени американски войски. Протестиращите бяха разпръснати от полицията.

Напрежението между Вашингтон и Анкара обаче не се ограничава до близкоизточния конфликт. Трудностите са причинени от съпротивата на Турция срещу влизането на Швеция в НАТО, въпросът за модернизирането на турските ВВС с американски изтребители F-16 и подкрепата на САЩ за кюрдските групи в Сирия.

Въпреки че наскоро Турция се опита да нормализира отношенията с Израел, Ердоган в крайна сметка реши да прекрати всички контакти с премиера Бенямин Нетаняху и дори отзова посланика си оттам, пише Le Figaro.