След петчасов разговор с Владимир Путин в понеделник, френският президент Еманюел Макрон увери във вторник, че вярва в "конкретни практически решения“ на украинската криза по време на съвместната си пресконференция с украинския си колега Владимир Путин в Киев, пише Le Figaro.

Еманюел Макрон пристигна в Киев във вторник, 8 февруари, твърдейки, че е "получил“ уверения от Владимир Путин, че "няма да има по-нататъшна ескалация“ на руско-западната криза, свързана с Украйна. Френският президент беше посрещнат по обяд от своя колега Владимир Зеленски в дворец в украинската столица в Киев.

На пресконференцията двамата държавни глави говориха за ситуацията с Кремъл. Еманюел Макрон по-специално смята, че "сега има възможност за напредване на преговорите“ за мир между Русия и Украйна. Той също така подчерта, че в края на двойното си посещение в Москва и Киев вярва в "конкретни практически решения“, които да доведат до деескалация на руско-западната криза около Украйна.

"Очакваме много скоро да можем да проведем преговори на лидерите (на страните) от Нормандския формат“, обединяващи Украйна, Русия, Франция и Германия за мирния процес в Източна Украйна, каза украинският президент.

"Получих уверения, че няма да има деградация или ескалация“, каза френският държавен глава пред журналисти в самолета от руската столица за Киев. "За мен беше важно да предотвратя ескалация и да отворя нови перспективи (...) Тази цел за мен е изпълнена“, добави той, казвайки, че намира руския си колега "решителен, съвсем сигурен в себе си и продължаващ напред със своята логика“.

В понеделник вечерта Еманюел Макрон вече каза, че е получил уверения от Владимир Путин относно "стабилността и териториалната цялост на Украйна“. Силният човек на Русия оцени, че "някои от идеите“ на Еманюел Макрон могат да "положат основите на общия напредък“ и трябва да говори отново с френския държавен глава след пътуването му в Украйна. Дипломатическото пътуване на Еманюел Макрон трябва да продължи вечерта в Берлин с разговори с германския канцлер Олаф Шолц, който той току-що се завърна от Вашингтон.

Остава неизвестно какви са истинските намерения на Владимир Путин, който в понеделник не каза нито дума за руските войски, разположени по границите на Украйна. От друга страна той за пореден път разкритикува отказа на Запада да му се съгласи на прекратяване на политиката на разширяване на НАТО и изтеглянето на военните му ресурси от Източна Европа. Русия представя тези искания като условия за деескалация. Но според френското президентство Владимир Путин се е съгласил да разгледа предложенията на Еманюел Макрон.

Това включва ангажимент да не се предприемат нови военни инициативи от нито една от страните, започване на диалог, особено относно руската военна позиция, мирни преговори за конфликта в Украйна и започване на стратегически диалог. Русия също така обещава да изтегли военните си сили от Беларус, след като маневрите приключат през февруари, твърди изданието, но Кремъл отрече тази информация.

Френският президент е първият високопоставен западен лидер, който се срещна с Владимир Путин след ескалацията на напрежението през декември. Убеждаването на Киев да приеме компромиси, потенциално много непопулярни, обещава да бъде трудно. В понеделник ръководителят на украинската дипломация Дмитро Кулеба настоя за три "червени линии“: без компромис с териториалната цялост на Украйна, без преки преговори със сепаратистите и без намеса във външната й политика. Дискусиите между френския и украинския президенти обещават да бъдат "не лесни“, оцени самият Владимир Путин.

Американците и европейците също предупредиха, че нова руска атака срещу Украйна ще има ужасни последици за Русия с приемането на опустошителни санкции. Приемайки Олаф Шолц във Вашингтон в понеделник, Джо Байдън обеща, че подобно нападение ще означава "края“ на стратегическия, но противоречив руско-германски газопровод "Северен поток 2“. Съединените щати, Германия и Обединеното кралство също изпратиха военни подкрепления в Европа. Самата Украйна планира обширни военни маневри на своя територия от 10 до 20 февруари, като ще използва закупените от Турция бойни дронове, както и противотанкови ракети, доставени от Вашингтон и Лондон, успоредно с руско-белоруските учения.

Превод и редакция: Иван Христов