Раждаемостта в Китай се срина миналата година, падайки до най-ниското си ниво от повече от 40 години, въпреки усилията на комунистическия режим да стимулира семействата да отглеждат повече деца, пише Le Figaro.

Въпреки че позволи на китайците през 2016 г. да имат две деца, а след това три тази година, Пекин е изправен пред риск страната да влезе в спирала на застаряване на населението и намаляване на броя на работещите хора. Въпреки епидемията от Covid-19, която затвори милиони двойки в домовете им в началото на 2020 г., раждаемостта спадна рязко миналата година, падайки до 8,52 раждания на 1000 жители, според Статистическия годишник от 2021. Това е най-ниският показател от първото публикуване на доклада 1978 г.

През 2019 г. раждаемостта все още е 10,41 раждания на 1000 жители. Изглежда, че стимулите на властите имат малък ефект върху домакинствата, изправени пред нарастващите разходи за живот, особено образование и жилище. Броят на браковете също падна през миналата година до най-ниското ниво от 17 години, като само 8,14 милиона двойки се венчаха.

Броят на разводите също спадна за първи път от повече от 30 години, след като в началото на 2020 г. беше наложен период за размисъл от един месец на двойките, които искат да се разделят.

Китайската статистика понякога предизвиква съмнения. Агенцията Bloomberg изчисли, че броят на ражданията е намален с 11,6 милиона между 2000 и 2010 г. с оглед на разликите между годишните данни на Националното статистическо бюро и резултатите от десетгодишните преброявания, отбелязва Le Figaro.

Превод и редакция: Иван Христов