Носенето на защитна маска отново става задължително по улиците на Париж от петък, с цел да се овладее разпространението на новия щам на COVID-19 в страната – "Омикрон“, съобщава националният ежедневник Le Figaro, като се позовава на съобщение от префектурата на столичната полиция.

Това задължение ще се отнася за хора над 11 години, "с изключение на хора, движещи се в превозни средства, велосипедисти или такива с две колела“, както и "хора, практикуващи спортна дейност“, уточниха от префектурата в прессъобщение.

Носенето на маска също ще бъде задължително на места, отворени за обществеността в Париж, с изключение на Булонския лес и Венсен, както и на правата на преминаване на летищата Париж-Шарл дьо Гол, Бурже и Париж-Орли, става ясно още от прессъобщението. Достъпът до терминалите на тези летища остава забранен за хора, придружаващи пасажерите, добавиха от префектурата.

"От петък ще бъде въведен редовен и засилен контрол, особено в по-посещаваните места в столицата“, предупредиха властите, като допълниха, че на нарушителите ще бъде налагана глоба в размер на 135 евро.

В същото време префектурата обяви затварянето на заведенията в събота и неделя от 02:00 часа сутринта, като също така забрани "всички танцови дейности във всички заведения, отворени за обществеността“. Нощните клубове, които не работят от 10 декември, ще трябва да държат вратите си затворени още три седмици през януари. В Париж също е забранено събирането на хора с консумация на алкохол. Близо 9000 полицаи и войници ще бъдат мобилизирани за прилагане на тези мерки през нощта на Нова година.

Франция регистрира рекорд на заразени с коронавирус – в сряда бяха потвърдени 208 000 нови случая, след около 180 000 през предходните 24 часа.

Превод и редакция: Тереза Герова