"Западът насърчава Украйна да продължи военния конфликт с маниакална упоритост", заяви руският външен министър Сергей Лавров на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, предава ТАСС.

"Реалността е, че независимо от пълното поражение на Въоръжените сили на Украйна на бойното поле, западните покровители на киевския режим продължават да го насърчават с маниакална упоритост да продължи безсмисления военен конфликт", заяви руският министър.

Говорейки за подкрепата, която Западът оказва на Украйна, Лавров повтори твърденията на Русия, че "Киев продава част от западните оръжия на черния пазар и че е трудно да си представим, че в западните столици не знаят за това".

Според него "повечето експерти разбират, че мирното разрешаване на ситуацията в Украйна е възпрепятствано от подкрепата на Запада за режима в Киев, който е в агония".

"Днес за огромното мнозинство независими експерти е абсолютно очевидно, че ключовият фактор, възпрепятстващ търсенето на мирни решения на украинската криза, е, че Западът продължава да подкрепя режима в Киев, независимо от очевидната агония и неспособност за постигане на задачите продиктувано – да нанесе стратегическо поражение на Русия или, както започнаха да говорят напоследък – най-малкото да отслабят страната", коментира Лавров.