Самолетът на ръководителя на Министерството на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров измина разстоянието от Москва до САЩ по северния маршрут, прелитайки над "недружелюбни държави" за 12 часа и 45 минути, пише ТАСС.

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Ню Йорк, където ще участва в заседанията на Съвета за сигурност на ООН за Близкия изток и Украйна.

Както е съобщил кореспондент на ТАСС, самолетът на министъра е изминал разстоянието от Москва до Съединените щати по северния маршрут, прелитайки над недружелюбни страни за 12 часа и 45 минути. По време на полета не е имало непредвидени обстоятелства.

Уточнява се, че всички журналисти, придружаващи Лавров в САЩ, са получили визи без ограничение за пътуване от до 40 км, както беше през септември по време на сесията на Общото събрание на ООН. Както е допълнил кореспондентът на ТАСС, всички представители на руските медии са получили еднократна журналистическа виза тип I преди заминаването. Визите са валидни до април.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че Лавров ще посети Ню Йорк от 22 до 24 януари, за да участва лично в дебатите на Съвета за сигурност на ООН за Близкия изток и срещата за Украйна. Очакват се и няколко двустранни срещи.