Ако Западът е заинтересован от нормализацията в Европа, то тогава трябва да седне на масата за преговори "без хартийки като Формулата на Зеленски“. Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, предава ТАСС, като припомня, че предложението на украинския президент включва изтеглянето на силите на Москва от страната.

Русия няма да изпрати свой представител на втората мирна среща на върха, която, както украинските власти твърдят, може да се проведе в една от страните от Глобалния Юг, "ако тя следва същата логика като първата през юни“, допълни първият дипломат на Москва.

Лавров нарече исканията на Украйна към Запада да й позволи да използва ракети с голям обсег за нападение срещу Руската федерация като "изнудване“ и заплаха с ядрено оръжие.

"Западът се впуска в ескалация с Русия, той не иска да я избегне. Руската федерация има доктрина за използване на ядрено оръжие“, припомни министърът.

Лавров коментира и задържането на основателя на Telegram Павел Дуров във Франция. Той изрази увереност, че Париж е направил това "по нечий съвет, надявайки се да получи достъп до кодове за криптиране“.