В събота (28 септември) руският външен министър Сергей Лавров предупреди да не се "опитваме да се борим за победа срещу ядрена сила", произнасяйки реч пред Общото събрание на ООН, изпълнена с осъждане на това, което Русия вижда като опити на Запада за глобално господство и машинации в Украйна - и дори в самата ООН, предава Associated Press.

Три дни след като руският президент Владимир Путин обяви промяна в ядрената доктрина на страната си, външният министър Сергей Лавров обвини Запада, че използва Украйна - в която Русия нахлу през февруари 2022 г. - като инструмент, за да се опита "да победи" Москва стратегически, и "подготвя Европа да се хвърли и тя в тази самоубийствена ескапада".

"Няма да говоря тук за безсмислието и опасността от самата идея да се опитваме да се борим до победа с ядрена сила, каквато е Русия", заявява той.

Неотдавнашното изявление на Путин - което изглежда понижи значително прага за евентуално използване на руския ядрен арсенал - бе възприето като послание към САЩ и други западни държави, тъй като Украйна търси тяхното разрешение да удари Русия с оръжия с по-дълъг обсег.

"Дали ще дадат разрешение на Украйна за оръжия с голям обсег, или не, тогава ще видим какво е било тяхното разбиране за това, което са чули", посочва Лавров на пресконференция след речта си в събота.

Лавров осъжда Вашингтон за разширяване на влиянието на изток

Тази седмица администрацията на Байдън обяви допълнителна военна помощ за Украйна в размер на 2,7 млрд. долара, но тя не включва вида оръжия с далечен обсег на действие, които президентът Володимир Зеленски търси, нито зелена светлина за използване на такива оръжия за нанасяне на удари дълбоко в Русия.

По време на обширната пресконференция Лавров коментира "арогантността и агресивността на западните политици" спрямо Русия и допълва, че западните политици спъват глобалното управление - от Съвета за сигурност на ООН до новоприетия Пакт за бъдещето, който Русия безуспешно се опитва да размие.

Той критикува геополитическото и военното разширяване на НАТО, като заявява: "Сега то се опитва да пусне корени в южната част на Кавказ, в Централна Азия, създавайки преки заплахи за сигурността на нашата страна".

НАТО има партньорски отношения с трите страни от Южния Кавказ - Грузия, Армения и Азербайджан - и с всички централноазиатски страни с изключение на Афганистан. Но нито една от тях не е член на НАТО. "И сега същото се случва в Азиатско-тихоокеанския регион, където инфраструктурата на НАТО се промъква, за да сдържа или възпира Китай и Русия", заявява той пред асамблеята.

Лавров обвинява САЩ, че се стремят "да запазят хегемонията си и да управляват всичко". Той изтъква задълбочаващите се отношения на НАТО с четири партньора - Нова Зеландия, Австралия, Южна Корея и Япония, както и с т.нар. четворка, която обединява САЩ, Индия, Австралия и Япония.

Той се спира на ядрените изявления на Москва

По отношение на ядрените въпроси, когато Русия преустанови действието на Новия договор за ядрено сътрудничество СТАРТ със САЩ през февруари 2023 г., той заявява, че Москва ще спазва неговите ограничения - максимум 1550 разположени ядрени бойни глави и 700 разположени ракети и бомбардировачи. Лавров отбелязва пред репортери, че Русия ще спазва нивата до изтичането на срока на договора през 2026 г.

Призракът на ядрените заплахи и конфронтация витае над войната в Украйна от самото ѝ начало. Малко преди инвазията Путин напомни на света, че страната му е "една от най-мощните ядрени държави", а малко след това постави ядрените си сили в състояние на повишена готовност. Оттогава ядрената му реторика ту се засилва, ту се смекчава в различни моменти.

В сряда (26 септември) Путин заяви, че ако бъде нападната от някоя държава, подкрепяна от ядрена държава, Русия ще счита това за съвместна атака. Той не уточни дали това ще доведе до ядрен отговор, но подчерта, че Русия може да използва ядрени оръжия в отговор на конвенционално нападение, което представлява "критична заплаха за нашия суверенитет".

Съединените щати и Европейският съюз нарекоха изявленията му "безотговорни“. САЩ не реагираха незабавно на изказването на Лавров в събота, тъй като по време на изказването му младши дипломат водеше бележки на мястото си в залата.

Повече от две години и половина след започването на бойните действия Русия бавно, но непрекъснато постига успехи в източната част на Украйна. Украйна многократно е нанасяла удари по руска територия с ракети и безпилотни самолети и смути Москва с изненадващото нахлуване на нейни войски миналия месец, които постигнаха значителни успехи в граничен регион.

Зеленски настоява за това, което той нарича мирна формула за прекратяване на войната. Разпоредбите включват изгонване на всички руски сили от Украйна, осигуряване на отговорност за военни престъпления, освобождаване на военнопленници и депортирани лица и др.

Междувременно Бразилия и Китай лансират мирен план, който включва провеждане на мирна конференция с участието на Украйна и Русия, както и неразширяване на бойното поле или ескалиране на бойните действия по друг начин. Китайските и бразилските дипломати популяризират плана по време на асамблеята и привличат дузина други държави, предимно от Африка или Латинска Америка, да се присъединят към групата "приятели за мир в Украйна.

Лавров заявява на пресконференцията си, че Русия е готова да окаже помощ и да даде съвети на групата, като добавя, че "е важно предложенията им да бъдат подкрепени от реалностите, а не просто да бъдат взети от някакви абстрактни разговори".