Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров посъветва хората като френския президент Еманюел Макрон, които предлагат възможността за изпращане на западни войски в Украйна, да "използват главите си“ за "по-рационални и по-безопасни за Европа мисли“, предава ТАСС.

"Струва ми се, че онези, които не само изразяват такива мисли, но дори ги допускат в умовете си, все пак трябва да използват главата си за по-рационални мисли, по-безопасни за Европа“, заяви Лавров на пресконференция, коментирайки думите на Макрон, който по-рано заяви, че не изключи изпращането на войски от НАТО или ЕС на територията на Украйна.

Френският президент поясни, че на 26 февруари на среща в Елисейския дворец в Париж страните са обсъдили изпращането на сухопътни сили на западни държави в Украйна. По думите му участниците не са постигнали консенсус по въпроса, но такъв сценарий не може да бъде изключен.

Макрон подчерта, че на украинска територия може да бъдат разположени само военнослужещи от отделни страни от НАТО, тъй като други участници в срещата в Париж смятат тази идея за принципно неприемлива. "Те наистина не искат да създават условия, за да може някой да повдигне въпроса за чл. 5 от Вашингтонския договор [за НАТО]“, подчерта първият дипломат на Москва.

Той също така определи като "самоубийствени“ планове за създаване на коалиция от държави за доставка на ракети с голям обсег на Киев с цел поразяване на отдалечени цели на руска територия. "За първи път във всички дискусии за това как да се подкрепи допълнително Украйна, Макрон обяви създаването на някаква девета ракетна коалиция, която ще включва доставка на оръжия с голям обсег, така че те да достигат дълбоко в територията на Руска федерация, което само по себе си самоубийствено“, коментира Лавров.