Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и турският му колега Хакан Фидан са обменили мнения по въпросите на продоволствената сигурност седмица преди изтичането на споразумението за превоз на украинско зърно през Черно море. В телефонен разговор Лавров е подчертал, че Западът не е в състояние да отговори на исканията на Русия за удължаване на сделката. Те включват премахване на санкциите, които пречат на Русия да изнася зърно и торове, се пояснява в съобщение от външнополитическото ведомство в Москва, цитирано от германския вестник Die Zeit.

Според министерството в хода на разговора двамата дипломати са засегнали и въпроса за връщането в Украйна от Турция на командирите от полка "Азов“. Украинският президент Володимир Зеленски лично ги взе на борда на самолета си по време на посещение в Турция.

Според руски източници, въпреки раздразнението в Москва от връщането на командирите на "Азов“, Лавров и Фидан отново са подчертали необходимостта от тясно сътрудничество. Познатият характер на отношенията между Москва и Анкара трябва да бъде засилен, се казва в разпространеният текст.