Дипломатическото прикритие на Вашингтон за действията на Израел го превърна в пряк съучастник в конфликта в Близкия Изток, както и в Украйна. Това заяви настоящият председател на Съвета за сигурност на ООН - министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, говорейки на среща за ситуацията в Близкия Изток, включително палестинския въпрос, предава ТАСС.

"Осигурявайки дипломатическо прикритие на действията на Израел, доставяйки оръжие и боеприпаси, Вашингтон – това е ясно на всички – се превърна в пряк съучастник в конфликта, точно както в Украйна. Ако тази подкрепа спре, ще има кръвопролития. САЩ обаче или не искат, или не могат да направят това. Очевидно, основното е не спасяването на човешки животи, а маневрите, които ще им позволят да спечелят повече точки по време на предизборната кампания“, отбеляза Лавров.

Първият дипломат на Москва подчерта, че "настоящият безпрецедентен взрив на насилие в Близкия Изток до голяма степен е следствие от добре известната политика на САЩ в региона“. "Последствие от същата тази дипломация, за чиято "ефективност“ ни говорят американски представители вече почти 10 месеца, настоявайки да се съкрати работата в Съвета за сигурност на ООН... Моят [американски] колега Антъни Блинкен също отправя  подобни призиви. Всеки път се използва ветото [на САЩ], блокират се призиви за незабавно, постоянно и широко разпространено прекратяване на огъня“, обобщи руският външен министър.