"САЩ управляват войната срещу Русия в Украйна", заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю, част от което е публикувано в Telegram и цитирано от РИА Новости.

"Това, което се случва е, че Украйна от много години е подготвена да се бори, за да нанесе стратегическо поражение на Русия. Без значение какво казват, те (американците) управляват тази война, доставят оръжия, боеприпаси, разузнавателни данни, сателитни данни - те водят война срещу нас", заявява той.

Така министърът коментира евентуалното решение на Вашингтон да снабди Киев с ракети с голям обсег на действие.

Преди очакваното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ следващата седмица за Общото събрание на ООН, американските медии твърдят, че Вашингтон е близо до решение за прехвърляне на ATACMS - ракети с обсег на действие около 300 км, които могат да бъдат изстрелвани от ракетни системи HIMARS. В същото време вестник Politico цитира свои източници, според които Киев оказва натиск върху САЩ за доставката на ракетите.

В същото време порталът Axios цитира източник, според когото САЩ няма да обявят прехвърлянето на ATACMS на Украйна по време на посещението на Зеленски.

Предишния ден представител на Пентагона е заяви пред руската агенция, че САЩ все още не са взели решение за изпращането на ракети ATACMS на Киев. Говорител на Съвета по националната сигурност не е потвърдил пред агенцията съобщенията, че властите на страната са склонни да прехвърлят оръжията на ВСУ.

Както отбеляза в петък руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, "евентуалните доставки на ATACMS показват, че Съединените щати се занимават с непрестанно изостряне на ситуацията, като пренебрегват свързаните с това рискове". Той също така подчерта, че ракетите няма да променят ситуацията на бойното поле.