"Съединените щати отдавна използват долара като оръжие и светът постепенно се отдалечава от тази валута, осъзнавайки, че никой не е имунизиран от агресивната политика на Вашингтон". Това е коментирал руският външен министър Сергей Лавров на форума "Примаковски четения", предава ТАСС.

Сергей Лавров е отбелязал, че "Европа все още не е подкопала напълно репутацията си в очите на Москва", и е уверил, че "Русия няма да се примири с опитите на Запада да осигури собственото си благополучие за сметка на другите", като е сравнил ситуацията в света с Епохата на Студената война.

"Съединените щати и техните съюзници провокират конфликти, включително по границите на Русия, и започват икономически войни, за да продължат да осигуряват собственото си благополучие за сметка на другите: Западът с всички сили се опитва да запази останките от своето господство, прибягвайки до открито неоколониални методи, които предизвикват отхвърляне на световното мнозинство", е заявил Лавров.

"Доларът отдавна се използва като оръжие, икономическата взаимозависимост е вепонизирана (използва се като оръжие)", е добавил той.

"Други страни преминават към национални валути и въвеждат алтернативни платформи за плащане, създавайки нови транспортни коридори и дистрибуторски вериги: Нараства разбирането, че никой не е имунизиран от агресивните действия на Вашингтон и Брюксел", смята Лавров.

"Този процес не върви бързо навсякъде, но има причини за това: Както Индия, така и Китайската народна република виждат, че самото напускане на тази система ще бъде лошо за техните икономики. Но постепенно там има отдалечаване от зависимостта от долара, платежните системи, както и от веригите за доставки, които Западът изгражда".