"Москва ще отговори на опита на Киев да атакува Кремъл с дронове не с приказки, а с конкретни действия, заяви руският външен министър Сергей Лавров след заседание на Съвета на външните министри на страните членки на Шанхайската организация за сътрудничество, цитират от ТАСС.

В отговор на въпрос на журналисти приложим ли е към този инцидент такъв термин от римското право като "casus belli“  ("повод за война“), ръководителят на руското МВнР предложи да не се мисли за етикети.



"Това явно беше враждебен акт. Абсолютно ясно е, че киевските терористи не биха могли да го извършат без знанието на "господарите“. Има една поговорка: "Руснаците дълго се впрягат…“, отбеляза той.



Сергей Лавров се спря отделно на отношението на Вашингтон към случващото се и обърна внимание на изявленията на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. "[Той] каза, че Съединените щати няма да диктуват на Украйна методите, с които тя защитава своя суверенитет. Вероятно това казва всичко“, подчерта министърът. 

По-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков не изключи възможността за контакти между Русия и САЩ, като отбеляза, че контактите ще продължат, ако е необходимо, за да се гарантират интересите на страната, цитират от РИА Новости.

По-рано пресслужбата на Кремъл съобщи, че в нощта на 3 май Киев се е опитал да удари с дронове резиденцията на руския президент Владимир Путин в Кремъл, две устройства са били деактивирани. В резултат на това няма пострадали и материални щети. Говорителят на президента Дмитрий Песков заяви, че държавният глава не е бил в Кремъл в този момент. Следственият комитет на Руската федерация образува дело за терористична атака "във връзка с опит на киевския режим да нанесе удар" с дронове по Кремъл.