Русия е готова да обсъди и разгледа инициативата на Турция за създаване на система от страни-гаранти за Израел и палестинците: Москва и Анкара са в контакт по въпроса. Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров пред репортери в Пхенян, предава ТАСС.

"Готови сме да обсъждаме всякакви конструктивни предложения. Тази инициатива, която чух онзи ден, явно е продиктувана от желанието да се постигне деескалация и нормализиране на ситуацията. Какво точно се има предвид, разбира се, бихме искали да чуем от нашите турски приятели, с които поддържаме контакт и по този въпрос“, заяви Лавров.

"Ние се застъпваме всеки подход да се основава на баланс на интересите на страните, а не налагане на нечии интереси за сметка на интересите на други. Струва ми се, че турската инициатива е продиктувана от желанието да се осигури такъв баланс. Ще сме готови да съдействаме, за да я разгледаме", допълни първият дипломат на Москва.

По-рано турският външен министър Хакан Фидан обяви, че Анкара планира да покани членовете на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) да обмислят идеята за участие в разрешаването на конфликта между палестинците и Израел въз основа на система от страни-гаранти, които ще трябва да поемат отговорност за изпълнение на условията на споразумението.