Самият факт на появата в Украйна на изтребители F-16, способни да носят ядрено оръжие, ще се разглежда от Русия като заплаха от Запада в ядрената сфера. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за Lenta.ru.

"Пример за изключително опасно развитие са плановете на САЩ да прехвърлят изтребители F-16 на режима в Киев. Ние информирахме ядрените сили на Съединените щати, Великобритания и Франция, че Русия не може да пренебрегне способността на тези самолети да носят ядрени оръжия , Никакви гаранции няма да помогнат. В хода на военните действия "нашите военни няма да разберат дали всеки конкретен самолет от този тип е оборудван за доставка на ядрени оръжия или не. Самият факт, че такива системи се появяват във въоръжените сили на Украйна ще се разглежда от нас като заплаха от Запада в ядрената сфера“, подчерта Лавров.

Както отбеляза ръководителят на руското външно министерство, САЩ и техните сателити от НАТО създават риск от пряк въоръжен сблъсък с Русия, който може да доведе до "катастрофални последици“. На Запад, според Лавров, предприемат действия, които отново и отново принуждават Русия да изтъква рисковете от стратегически характер, които се генерират от "агресивна антируска политика“. Той отново посочи, че условията за използване на ядрено оръжие от Русия са описани във военната доктрина.