Войната в Украйна ще продължи, докато Западът не се откаже от плановете си да доминира и победи Москва, предупреди министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за индонезийски вестник, цитирано от Reuters.

Целта на "водения от САЩ колективен Запад“ е да укрепи глобалната си хегемония, обясни Лавров пред вестник Kompas. Лавров ще присъства на срещата на върха на Източна Азия и регионалния форум на АСЕАН в Джакарта тази седмица, на който е поканен и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

"Защо въоръжената конфронтация в Украйна не свършва? Отговорът е много прост – тя ще продължи, докато Западът не се откаже от плановете си да запази господството си и преодолее натрапчивото си желание да нанесе на Русия стратегическо поражение от ръцете на нейните киевски марионетки“, подчерта първият дипломат на Москва в интервюто.

"За момента няма признаци за промяна на тази позиция“, заключава Лавров.

Лавров също така обвини Киев, че пренебрегва мирния план на Индонезия и вместо това насърчава свой собствен "пакет от ултиматуми“.

Украйна отхвърли предложението на Джакарта, формула от много точки, която включва призив за създаване на демилитаризирана зона. Киев повтори позицията си, че Русия трябва да изтегли войските си от Украйна.

Коментирайки вътрешните борби в Мианмар след военния преврат през 2021 г., Лавров призова Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) да разрешава проблемите в "тясно сътрудничество“ с хунтата и без намеса във вътрешните работи на Мианмар.

На срещата на външните министри на АСЕАН се очаква да бъде обсъдено нарастващото насилие в Мианмар. Регионалният блок не допусна хунтата до своите срещи на върха поради неуспех да изпълни договорения мирен план.