"Ракетите на Въоръжените сили на Украйна нямаше да достигнат руските региони без прякото участие на Вашингтон в насочването и подготовката на сателитни данни за Киев". Това е заявил руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за рускитте медии, предава ТАСС.

Лавров е припомнил думите на руския президент Владимир Путин, който е "обяснил как работят ATACMS и други оръжия с голям обсег", доставени от Вашингтон на Киев.

"За всеки технически грамотен човек, който разбира от военно дело, е ясно, че без прякото участие на САЩ в насочването, в подготовката на данните от спътниците, тези ракети нямаше да летят никъде", е посочил министърът в отговор на журналистически въпрос.

Руският външен министър е отбелязал, че "Западът продължава да твърди, че НАТО и Съединените щати не водят война срещу Русия. "Това е лоша карта в лоша игра, така ще кажа, и те прекрасно го разбират", е добавил той.

"Що се отнася до нашата реакция, президентът каза, че ние ще реагираме. И аз съм убеден, че в обозримо бъдеще ще научите за това", е заявил Лавров.

Коментирайки въпроса, че НАТО и западните държави ще дадат гаранции на Украйна за подкрепа, независимо от изхода на президентските избори в САЩ, руският министър е посочил, че не може да си представи, че "всички хора, които изричат тези думи, вярват в това, което казват". "Защото фактите са упорито нещо, а фактите са пряко противоположни на оценките, които Западът прави", е добавил Лавров.