Латвия даде гаранции за сигурност на Украйна. Рига се присъединява към декларацията на Г-7 в подкрепа на Киев, пише "Украинская правда“, като се позовава на премиера на балтийската държава Кришянис Каринш.

След като обяви решението на Латвия, Каринс обеща дългосрочна подкрепа за Украйна във войната срещу Русия.

"Заедно с нашите партньори ние ще подкрепяме Украйна в нейната борба срещу руската агресия толкова дълго, колкото е необходимо“, написа той в Twitter.

Латвия очаква създаването на специален международен трибунал за руската агресия срещу Украйна, добави още ръководителят на латвийското правителство.

Както знаете, страните от Г-7 на срещата на върха на НАТО във Вилнюс се споразумяха за рамков документ за "гаранции за сигурност“ на Украйна. Лидерите не се договориха за конкретни параметри на "гаранции за сигурност", а за тяхната рамка, като по-късно ще бъдат подписани конкретни двустранни споразумения.

В началото на август украинският президент Володимир Зеленски заяви, че 12 държави вече са се присъединили към съвместната декларация на Групата на седемте за така наречените "гаранции за сигурност“.