Независимо дали Москва ще започне атака срещу Украйна през следващите дни, Западът трябва да се подготви за години на засилен руски натиск върху страната и Европа като цяло, каза в петък латвийският премиер Кришиянис Каринш, цитиран от европейската редакция на Politico.

В интервю за изданието Каринш каза, че целта на руския президент Владимир Путин е да потисне независимостта на Украйна и да я върне обратно в "руската кошара“. Путин би могъл да преследва стратегията си на "неоимпериализъм“ не само чрез пряка военна атака, но и чрез засилване на усилията за дестабилизиране на украинската икономика и общество, предупреди Каринш.

"В най-добрия сценарий – най-добрият, което означава без война – ще бъдем изправени пред дългосрочен натиск от Путин върху Украйна и върху Европа като цяло“, каза Каринш, чиято нация граничи с Русия и Беларус, където Москва е струпала десетки хиляди войници като част от огромното струпване на сили около Украйна.

Каринш заяви, че е казал на колегите си от Европейския съвет да се подготвят в дългосрочен план, каквото и да донесат следващите дни.

"Това, което казах на моите колеги в Съвета, е, че трябва да сме подготвени за вероятно дълъг период — не две седмици, два месеца или дори две години… вероятно ще бъде много по-дълго. И трябва да започнем да мислим от гледна точка на дългата игра“, каза дясноцентристкият премиер.

"В тази дълга игра ние сме заинтересовани да подкрепим украинската държава, да подкрепим нейната независимост, нейната демокрация, да й помогнем с реформите, да й помогнем финансово, да й помогнем да устои на външния натиск на Москва.

Превод и редакция: Юлиян Марков