НАТО проучва възможността за изграждане на газопровод, който да свързва испанска провинция Каталуния с Франция и който да намали зависимостта на Централна Европа от руския газ. Това съобщи в неделя испанският вестник la Vanguardia, позовавайки се на източници от правителството на кралството.

Според изданието инициативата за тръбопровода Midcat е била блокирана преди три години от испанския и френския регулатори, защото смятали, че изграждането му няма да бъде рентабилно в контекста на бързата замяна на газа с възобновяеми енергийни източници. "Нова транспиринейска връзка за изпращане на алжирски газ и втечнен газ до центъра на Европа, които могат да се съхраняват и преработват от осем завода, разположени в Испания и Португалия“, уточнява изданието.

Според вестника въпросът за евентуално "рестартиране на нова трансгранична връзка с Франция за доставка на газ до самото сърце на Европа в момента е на работните маси на страните от НАТО“. "Германия е много заинтересована от проекта“, уверява La Vanguardia, позовавайки се на същите източници, добавяйки, че високата зависимост на Германия от руския газ "сега изглежда е една от основните геостратегически слабости на Европейския съюз“.

Съединените щати настояват Берлин да включи безсрочното спиране на газопровода "Северен поток 2" в пакет от заплахи срещу Русия. Според нейната версия обаче Германия "не иска да излага на риск своята индустрия“. "Няма Иберийски поток с капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно. Има две връзки през Страната на баските и Навара, които дават общо 7 милиарда кубични метра", уточнява вестникът. "Midcat <...> ще доведе поне още 7 милиарда кубически метра повече."

"Midcat може да се завърне", казва изданието. "Германия сега разглежда този проект с интерес, защото се нуждае от алтернативни източници на доставки, а също и защото се интересува от зелено производство на водород в Северна Африка."

Превод и редакция: Юлиян Марков