Започна нов епизод в газовата война между Русия и Европейския съюз, който обърка всички карти. В края на миналата година "Газпром" заяви, че е забелязал промяна в посоката на газовия поток в газопровода Ямал-Европа и публично обвини Германия в неразумно поведение. Но досега самата Русия беше обвинявана, че използва газа като геостратегическо оръжие, тъй като ограничавайки доставките на газ за Европа, тя допринесе за покачването на цените и повлия на преговорите с НАТО и Съединените щати за ситуацията около Украйна. Какво всъщност става, анализира канадският вестник La Tribune в материал, представен без редакторска намеса.

Още през последните дни на декември беше забелязано, че газопроводът "Ямал-Европа“, който обикновено пренася руски газ до Западна Европа, насочва газ в обратна посока към Полша, според германския мрежов оператор Gascade, германско-руско съвместно предприятие с "Газпром“.

В телевизионно изявление тази неделя говорителят на държавната газова компания Сергей Куприянов повтори новогодишното изявление на Владимир Путин, че Германия манипулира газовия поток от газопровода "Ямал-Европа“. Този 4000-километров газопровод започва от Русия, минава през Беларус и Полша и завършва в Германия.

"Забелязано е обръщане на газовия поток със от 3-5 милиона кубически метра на ден от Германия към Полша, а също и най-вероятно към Украйна“, каза официален представител на газовия гигант в ефира на телевизия "Россия-1“. канал, цитиран от Euronews.

Русия смята поведението на Германия за "не най-рационалното"

Куприянов отбеляза, че подобно поведение на Германия, стремяща се да продава закупен от Русия газ на Полша, е ирационално в контекста на рязкото покачване на цените. Според него цените за тези доставки от Германия "са значително по-високи от цените на "Газпром“ за същите обеми. Германия веднага беше обвинена, че провокира увеличение на цените. Но как газът, който тече от Русия към Германия, се изпомпва в Полша, разположена над нивото на газопровода? Куприянов обяснява: "Този газ идва от подземни резервоари в Германия. Освен това запасите от газ вече са използвани с 47%. А зимата тепърва започва... Това не е най-рационалното решение“, каза той по канала "Росия-1“.

Преустановяване на доставките на газ като предупреждение за Берлин

Въпреки това, още на 21 декември Германия беше тази, която беше изненадана да разбере, че част от руския газ вече не се доставя за Европа. "Сякаш Москва реши да даде урок на Европа малко преди да настъпи студеното време там“, обяснява Лионел Беланж в интервю за France Inter, "или използва тези микропрекъсвания като предупреждение на фона на продължаващите дискусии в новото германско правителство относно пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2“. Тази тема е в центъра на конфликта между новия канцлер Олаф Шолц, привърженик на пускането на газопровода, и вицеканцлера от Зелените Робърт Хабек, който му се противопоставя като част от санкциите, приети заради ситуацията около Украйна.

В последната сряда преди Нова година, 23 декември, се проведе среща на ЕС, посветена на Полша, която е категорично против газопровода "Северен поток-2". Тя обвинява Москва, че е прекъснала доставките по газопровода "Ямал-Европа“ и нарича "Газпром“ манипулатор. Твърдението беше оспорено от служител на руската газова компания по време на речта му по руската телевизия.

Припомняме, че дори на последната си пресконференция миналата година самият руски президент обясни, че Москва не извършва нови експортни доставки поради липса на нови европейски поръчки. "Тази година "Газпром“ достави 50,2 милиарда кубически метра на Германия по договор. Това е с 5,3 милиарда куб. м. повече от миналата година. Освен Германия, сред страните, на които "Газпром“ "вече е доставил повече газ, отколкото през цялата изминала година са Италия, Турция , България, Сърбия, Дания, Финландия и Полша“, каза Владимир Путин.

Точно преди Нова година германското енергийно министерство потвърди, че дългосрочните договори за доставки с Москва се спазват и че "няма признаци за блокиране на доставките“. В същото време Министерството не коментира по никакъв начин изявленията на Русия относно реверсивните доставки на газ от Германия за Полша и Украйна.

Въпреки това Европейската комисия ще продължи започнатото през октомври разследване за ролята на основните доставчици на газ в ЕС в поскъпването на горивата. Това каза европейският комисар Кадри Симсън във вторник, 26 октомври, по време на среща на европейските министри на енергетиката. Според L'Echo името на компанията "Газпром", която покрива 40% от европейския газов пазар, не е обявено, въпреки че очевидно е основната цел за европейското ръководство.

Безумното покачване на цените на газа, пред което е изправена Западна Европа от няколко месеца, се обяснява с няколко основни фактори: много студената зима 2020-2021 г., икономическо възстановяване след пандемията, твърде оскъдни доставки на възобновяеми енергийни източници поради слаби ветрове, но също и геополитическо напрежение между основния доставчик, Русия, и нейните купувачи.

Въпреки това, ако в контекста на настъпването на зимните студове, цените на газа в Европа удариха рекорди още преди януари, те леко се коригираха на Бъдни вечер, падайки до 139 евро за мегаватчас, което на практика означаваше, че цените не се покачват през седмицата.

Северен поток 2, Украйна, НАТО

Газовата война не е плод на въображението. С рязкото покачване на цените на газа не само "Газпром“ реализира рекордни печалби, но и руският президент, който вече беше наречен от някои "газов крал“, постепенно печели нови козове в играта с НАТО за сдържане, като обвинява Алианса, че иска да доминира в Украйна. Западът подозира Русия, че ограничава доставките на своя газ на Запад, за да окаже натиск върху европейците и да напредне успешно по няколко въпроса, включително пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток-2“.

Западът обвинява Москва в агресивни действия срещу Киев, тъй като руската армия е съсредоточила около 175 000 войници на границата с Украйна, част от която вече е анексирана от Русия. Въпреки това Москва, която, напротив, твърди, че иска да гарантира сигурността си поради "провокации“ от Киев и Запада, представи два договора преди Нова година, единият за САЩ, а другият за НАТО, настоявайки деескалация.

Путин облекчава напрежението

На 20 декември руският президент Владимир Путин облекчи напрежението, като се позова на положителната реакция на Вашингтон на предложенията за сигурност на Москва, изискваща НАТО и САЩ да прекратят военната подкрепа за Украйна. "Топката е в тяхното поле. Те трябва да ни отговорят “, каза Владимир Путин в четвъртък, потвърждавайки, че вече са назначени представители за преговорите в Женева в началото на 2022 г. "Надявам се, че ситуацията ще се развие в тази посока“, добави той.

В потвърждение на думите си Владимир Путин в крайна сметка изтегли част от войските след 30-дневна военна ескалация по границата с Украйна. Досега нито Европа, нито Вашингтон заявяват готовност да отстъпят пред Русия, която е категорично против влизането на Украйна в НАТО.

В неделя руското външно министерство, цитирано от ТАСС, заяви, че Русия проучва предложение на НАТО с искане да започне преговори за сигурност на 12 януари. Основното, което изисква Кремъл, е НАТО да не разполага с допълнителни войски или военна техника извън страните от Алианса, какъвто е бил през май 1997 г., тоест преди началото на експанзията на Изток, освен в изключителни случаи и по споразумение с Москва.

Превод и редакция: Юлиян Марков