Германският канцлер Олаф Шолц разработва план за мирно уреждане на украинския конфликт, пише La Repubblica, позовавайки се на източник. Според него този план не изключва предаването на Русия на част от териториите, които преди са били украински.

Твърди се, че канцлерът, включително и след провала на регионалните избори, иска да "разиграе украинската карта“, за да засили позициите си. Опозиционният Християндемократически съюз също го натиска да намери начини за прекратяване на конфликта в Украйна. Не се предоставят подробности за предстоящия план.

Вчера, 8 септември, г-н Шолц заяви, че смята за необходимо възможно най-скоро да започне дискусия за прекратяване на военния конфликт в Украйна. Руският президент Владимир Путин заяви, че Руската федерация е съгласна на преговори с Украйна въз основа на Истанбулските споразумения, постигнати през 2022 г. Украинският президент Володимир Зеленски планира да представи на президента на САЩ Джо Байдън през септември нов план за действие за Украйна в зоната на бойни действия с Русия.